Eerste graad

2A - STEM - Wetenschappen

Domein:
STEM
info
STEM is een letterwoord dat staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics en omvat een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen.
Finaliteit:
info
Type:
A-stroom
info
Oriëntatierichting in de eerste graad met een brede basis van praktijk- en theorievakken.

In het tweede leerjaar A - STEM-wetenschappen volg je 32 lestijden:

  • 25 uur gemeenschappelijke vorming
  • 5 uur basisoptie STEM-wetenschappen
  • 2 uur keuzegedeelte differentiatie (Flex)

Gemeenschappelijke vorming

In het tweede leerjaar A krijg je 25 lesuren algemene vorming die gemeenschappelijk zijn voor alle leerlingen. De vier secundaire scholen van onze scholengemeenschap bieden voor deze basisvorming ongeveer dezelfde lestabellen aan.

De gemeenschappelijke lesuren worden aangevuld met een basisoptie van 5 lesuren en een keuzegedeelte differentiatie van 2 uur.​

De basisoptie

De vijf basisopties waaruit je kan kiezen zijn:

  1. Economie en organisatie
  2. Klassieke talen
  3. Maatschappij en welzijn
  4. Moderne talen en wetenschappen
  5. STEM-wetenschappen

In de basisoptie STEM-wetenschappen ga je op ontdekking in de wereld van de wetenschap aan de hand van onderzoeksopdrachten. Je zal heel wat wiskundige berekeningen moeten uitvoeren om uiteindelijk een werkstuk te kunnen ontwerpen en ontwikkelen. Voor de realisaties en praktische opdrachten kan je terugvallen op een aantal technische vaardigheden en kan je gebruik maken van de gereedschappen in de werkruimte in het lokaal. De letters van STEM staan dus niet zomaar voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.

Keuzegedeelte Flex

Naast je basisoptie kies je nog een vak uit het Flexpakket. Dat vak volg je 2 lesuren per week. Elke school heeft een eigen Flexpakket samengesteld. Neem een kijkje op de website van de school om de precieze invulling te ontdekken. 

De vakken uit het Flexpakket zijn vooral om twee redenen belang­rijk: zij hebben een vor­mende waarde op zich en zij bieden de kans één of meer studierich­tingen te verkennen die starten vanaf het derde jaar. Zo wordt, in de geest van een leerlingge­richt onderwijs, de definitieve studiekeuze nog uitgesteld en kan je nadien meer gefundeerd een goede studie­richting uitkiezen.

Lessentabel

Gemeenschappelijke vorming
Aardrijkskunde 1
Beeld 0, 1 of 2
Engels 2
Frans 3
Geschiedenis 2
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Mens en samenleving 1 of 0
Muziek 0, 1 of 2
Natuurwetenschappen 1
Nederlands 4
Techniek 2
Wiskunde 4

Keuzegedeelte
Basisoptie STEM-wetenschappen 5
Flex 2

Wat na het tweede leerjaar?

Basisopties zijn nog geen studierichtingen. Geen enkele keuze zet je vast voor je verdere studies. Je kan vanaf het derde jaar nog alle studierichtingen aanvatten. Alleen Latijn en Grieks worden uitgesloten voor wie in het tweede jaar die vakken niet kiest.

Lestabellen

DIA
expand_more
SJCA
expand_more
SJIB
expand_more
SMA
expand_more

Nog vragen?

Contacteer onze studieloopbaancoach voor persoonlijke begeleiding bij je studiekeuze.

Interesse in deze opleiding?

Dan ben je absoluut welkom! We geven je een overzicht van de Arcadiascholen die deze opleiding aanbieden. Maak gerust even kennis via onderstaande links.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? 

Bij Arcadia zetten we bewust in op een gevarieerd studieaanbod. Neem dus zeker een kijkje naar onze andere opleidingen. Er valt nog heel wat te ontdekken.