Eerste graad

2A - STEM - Technieken

Domein:
STEM
info
STEM is een letterwoord dat staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics en omvat een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen.
Finaliteit:
info
Type:
A-stroom
info
Oriëntatierichting in de eerste graad met een brede basis van praktijk- en theorievakken.

Wat houdt deze basisoptie in?

Wanneer bedrijven of ontwerpers iets nieuws uitvinden, maken ze hier meestal een eerste testmodel van: het prototype. Je onderzoekt deze prototypes en je leert technieken om ze nog beter te ontwerpen en te maken.

Voor het ontwerpen van een prototype kan je verschillende ontwerpmethodes gebruiken. 3D-tekenprogramma’s helpen je bij het opmaken van de tekeningen. Je leert een 3D-printer, een lasercutter en tal van andere gereedschappen en machines gebruiken. Je oefent dit alles via uitdagende projecten waarin computertechnologie, mechanica, elektriciteit en elektronica samenkomen. Je leert ook over constructies en ruimtelijke ontwikkeling. Je ontdekt dus voortdurend hoe mooi de wisselwerking tussen wetenschappen, technologie, ontwerp en wiskunde kan zijn: dankzij STEM-techniekers als jij kan de maatschappij genieten van nieuwe en duurzame producten die het leven makkelijker en aangenamer maken!

In het lesprogramma worden de twee lesuren differentiatie ingevuld door lessen Frans en wiskunde op maat. Tijdens deze lessen werk je aan een stevige basis voor deze vakken.

Voor wie is deze basisoptie?

Ga jij met plezier een technisch-wetenschappelijke uitdaging aan? Dan is deze basisoptie echt iets voor jou!

In STEM-Technology zal je meer de klemtoon leggen op het productieproces, en iets minder op het ontwerpen zelf. Je leert hoe je kwaliteitsvolle producten maakt, waarbij je moet testen of je product voldoet aan de vereisten. Daarbij leer je ook productieprocessen en prototypes verbeteren.

Lessentabel

Gemeenschappelijke vorming
Aardrijkskunde 1
Engels 2
Frans 3
Geschiedenis 2
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Muziek 2
Natuurwetenschappen 1
Nederlands 4
Techniek 2
Wiskunde 4

Keuzegedeelte
Basisoptie STEM-technieken 5
Flex 2

Jouw toekomstperspectieven

Slaag je in het tweede middelbaar, dan kan je uit het volledige studieaanbod van het eerste leerjaar van de tweede graad kiezen. De logische vervolgrichtingen in het derde middelbaar doorstroomfinaliteit op onze school zijn:

De logische vervolgrichtingen in het derde middelbaar dubbele finaliteit zijn:

Lestabellen

DIA
expand_more
SJCA
expand_more
SJIB
expand_more
SMA
expand_more

Nog vragen?

Contacteer onze studieloopbaancoach voor persoonlijke begeleiding bij je studiekeuze.

Interesse in deze opleiding?

Dan ben je absoluut welkom! We geven je een overzicht van de Arcadiascholen die deze opleiding aanbieden. Maak gerust even kennis via onderstaande links.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? 

Bij Arcadia zetten we bewust in op een gevarieerd studieaanbod. Neem dus zeker een kijkje naar onze andere opleidingen. Er valt nog heel wat te ontdekken.