Vrijdag 29 november kleurde Vlaanderen rood voor de 4de editie van de Rode Neuzen Dag. Ook heel wat Arcadiascholen organiseerden als Rode Neuzen School leuke acties om geld in te zamelen voor dit goede doel. Zo werd er gesmuld van allerlei lekkers (soep, snoepjes, hotdogs), meegedaan aan de Belfius Tower Run, er werden totebags ontworpen, geluksdoosjes gemaakt, verzoeknummers gedraaid en rode neuzen verkocht. De opbrengst van al deze initiatieven is bedoeld om de mentale, fysieke én sociale weerbaarheid van de leerlingen te verhogen. Want samen kunnen we het verschil maken! Enkele leuke initiatieven in de kijker.

VBS Tremelo ging aan de slag voor het verfraaien van de speelplaats. Ze organiseerden een heuse ‘FEELGOODRODENEUZENKERSTMARKT’. Kinderen, leerkrachten en ouders hebben zich een hele namiddag ingezet om geld in te zamelen voor een rustige speelplaats. Op de markt waren vele lekkernijen, knutsel- en kunstwerkjes te verkrijgen aan democratische prijzen. Tijdens de markt konden de kinderen ook gaan dansen op de fuif, zich laten verwennen in de wellness, langs de kapper gaan voor een gek kapsel of een coole glittertattoo laten zetten. De opbrengst zal deels geschonken worden aan de organisatie van de Rode Neuzen Dag en deels gebruikt worden voor de aanleg van een rustige speelplaats op het grasveld naast de huidige speelplaats. Vorig jaar kocht de school reeds parasols, ligzeteltjes en dekentjes aan. Dit jaar willen ze de rustige speelplaats uitbreiden met duurzame elementen zoals houten bankjes. Bekijk hier de leuke aftermovie en lees er alles over in dit krantenartikel.

VBS Baal organiseerde als Rode Neuzen School ook allerlei acties. Op het herfstfeest stond er een Rode Neuzen standje.  Kinderen van het zesde leerjaar verkochten hier herfstchocolaatjes, snoepzakjes, tulpenbollen, mezenbollen en de goodies van Rode Neuzen (sleutelhangers, balpennen en neuzen). In november volgde een Rode Neuzen Markt waar de hele school bij betrokken was door de verkoop van lekkers en mooie knutselwerkjes. Je kon er ook naar het optreden van het schoolkoor, je toekomst laten voorspellen, een totebag versieren, genieten van talentvolle Sint Anna leerlingen die dansten en gitaar speelden én snoezelen op de nieuwe snoezelzolder. Deze snoezelzolder werd mogelijk gemaakt door de opbrengst van de Rode Neuzen Dag van 2018. Het geld van de acties in 2019 zullen gebruikt worden om een beetje van de snoezelzolder in elke klas te brengen door het gebruik van materialen die bijdragen aan het welbevinden van de leerlingen  zoals wiebelkussen, stressballetjes, geluidsmeter, tangels, …

De mini bolstertjes van de kleuterschool van VBS Ramsel zamelde rosse centjes in en verkochten pakketten met vogelvoer. Hun acties kwamen aan bod tijdens een leuke compilatie van het Rode Neuzen VTM-nieuws.

Ook het Damiaaninstituut organiseerde als Rode Neuzen School tal van leuke acties. De mooie opbrengst, die gebruikt zal worden voor het time-out-lokaal ‘De haven’, werd gevierd tijdens een slotevenement met een leuke special guest: Stan Van Samang.

De tweede en derde graad van het Sint-Jozefsinstituut Betekom volgden een sessie van de Rode Neuzen Scholentour. Dankzij deze tour weet #generationstronger waar Rode Neuzen Dag voor staat en waarom het zo belangrijk is om deze thematiek met een breed publiek te delen. Bovendien won deze school door hun snelle aanmelding als Rode Neuzen School ook het ‘Enable-project’ dat ondersteund wordt door de Vlaamse Scholierenkoepel. Een traject op maat van de school die samen met directie, leerkrachten en  leerlingen participatief werk maakt van welbevinden en dit praktisch maar ook beleidsmatig vorm geeft. In de middenschool werden ook een aantal acties op poten gezet om geld in te zamelen

Van harte proficiat aan alle scholen voor hun inzet en leuke acties. De warmte is voelbaar! Samen gaan we er voor om onze jongeren weerbaarder te maken.